Erbjudanden
9.11.2017
God fortsättning på det nya året!
2.1.2018

Vaccinering mot influensa

Terveydenhoitaja, Kokkolan Keskusapteekki

Vaccinering mot influensa

Influensaviruset sprids genom hosta och nysningar eller vid nära kontakt med en smittad person. Därför är det lätt att bli smittad av influensa. Vanliga symtom är hög feber och värk i huvud, muskler och leder. Influensa är ofarlig för de flesta, men man kan bli svårt sjuk med lunginflammation och blodförgiftning.

Gravida kvinnor, alla som fyllt 65 år, barn i åldern 6-36 månader, samt personer och närstående som hör till en riskgrupp p.g.a. sin sjukdom eller behandling har rätt att få influensavaccinet gratis vid hälsovårdscentralen. De som inte har rätt att få vaccinet gratis kan köpa ett receptbelagt vaccin på vårt apotek och få det injicerat.

Den som vaccinerar sig mot influensa får ett bättre skydd mot sjukdomen. Blir man ändå sjuk får man oftast mildare symtom. Vaccinet anpassas varje år för att klara säsongens influensavirus. Den här sortens influensavacciner har använts över hela världen sedan 1970-talet. Efter vaccinationen kan man bli öm och svullen runt vaccinationsstället på armen och en del kan få lite feber. Allvarliga biverkningar är mycket ovanliga.

Bästa tidpunkten att ta influensavaccin är i november-december före influensaepidemin börjat.