Matkalle lähtijän muistilista
Tarkista rokotusten tarve jo hyvissä ajoin ennen matkaa
Rokotukset
- Jo reissua suunnitellessasi, tarkista voimassaolevat rokotuksesi!
- Rokotus tulee siirtää, jos rokotettavalla on akuutti kuumeinfektio. Lievä kuumeeton infektio ei ole este rokottamiselle.
- Rokotustarve riippuu matkustusmaasta. Lisätietoa saat esim. matkailijan terveysoppaasta http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=2317
- Rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet saat omasta terveyskeskuksestasi, neuvolastasi tai työterveydestä varaamalla ajan. Matkailijan rokotusohjelmaan kuuluvat jäykkäkouristus ja kurkkumätä, ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) sekä tarvittaessa polio.
- Terveydenhoitajan vastaanottoajat löydät osoitteesta http://ahven.eu/terveydenhoitaja
Lisätietoa rokotteista
- Yleiseen rokotusohjelmaan kuulumattomista rokotteista tärkeimpiä ovat:
- A-hepatiittirokote (Havrix), joka suojaa esimerkiksi saastuneesta ruuasta tai juomasta välittyvältä maksatulehdukselta. Rokotussarjaan kuuluu kaksi rokotetta, tehosterokote otetaan 6 kuukautta ensimmäisestä rokotuksesta. Suojan saamiseksi rokote tulee antaa vähintään kaksi viikkoa ennen reissuun lähtöä. Taudin pitkän itämisajan vuoksi rokote voidaan antaa myös juuri ennen lähtöä. Rokotteen tuoma suoja on elinikäinen.
- A- ja B-hepatiittiyhdistelmärokote (Twinrix) antaa lisäksi elinikäisen suojan B-hepatiittia vastaan. Maksatulehduksen aiheuttava B-hepatiitti voi tarttua veriteitse kuten esim. onnettomuuksissa, huumeiden käyttäjien neuloista tai suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, tehosterokotteet otetaan yhden ja kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Suoja alkaa toisen rokotuspistoksen jälkeen ja kestää eliniän kolmannen rokotteen jälkeen.
- Jos olet lähdössä eksoottisempiin maihin:
varaudu rokotuksiin viimeistään 2-3 kuukautta ennen reissua!
- Tarkasta tarvitsetko matkalle esimerkiksi:
- Keltakuumerokote (Stamaril). Keltakuume on hyttysten välityksellä leviävä akuutti virustauti, joka usein johtaa kuolemaan. Osassa maista vaaditaan matkailijalta keltakuumerokotteen pistämisestä keltakuumerokotustodistus. Rokote sisältää elävää heikennettyä virusta ja se annetaan kerta-annoksena yleensä ihon alle. Suoja alkaa 10 vuorokautta rokotuksesta ja kestää koko eliniän. Osassa maista rokotustodistus on voimassa eliniän ja osassa 10 vuotta. Maittainen luettelo löytyy linkistä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00041.
- Apteekin terveydenhoitaja kirjoittaa maksutta todistuksen antamastaan keltakuumerokotuksestaan.
- Kolera (Dukoral). Rokotussarja aikuisille ja 7 vuotta täyttäneille: kaksi annosta 1–6 viikon välein. Lapsille (2–6-v.) suositellaan kolmea annosta 1–6 viikon välein ja tehosteannosta kuuden kuukauden kuluttua. Suoja alkaa 2 viikkoa toisesta rokotuksesta ja kestää noin puoli vuotta.
- Lavantauti (Typherix, Vivotif). Bakteerin aiheuttama yleisinfektio, joka tarttuu ruuan tai juoman välityksellä. Typherix on kerta-annoksena lihakseen pistettävä rokote ja Vivotif suun kautta otettava rokote. Vivotif sisältää kolme kapselia, jotka otetaan joka toinen päivä suun kautta kokonaisina kylmän vesilasillisen kera tunti ennen syömistä. Suoja alkaa kahden viikon kuluttua rokotuksen päättymisestä ja kestää kolme vuotta. Huom! Vivotif-rokotetta ei kannata ottaa samaan aikaan mikrobilääkityksen (antibiootit, viruslääkkeet) kanssa, koska teho saattaa vähentyä. Tulee odottaa kolme päivää kuurin päättymisen jälkeen ennen kuin Vivotif rokotussarjaa kannattaa aloittaa. Jos tarkoituksena on lisäksi aloittaa mikrobilääkekuuri, tulee se alkaa vasta kolme vuorokautta rokotuksen jälkeen. Jos tarkoituksena on käyttää myös lisänä malarialääke proguaniili- (Malarone, Rumbabor, Atovaquone Proguanil Ratiopharm) tai meflokiiniestohoito (Lariam) voidaan se aloittaa aikaisintaan kolmen vuorokauden kuluttua viimeisen kapselin nauttimisesta.
- Meningokokkitaudit (Menveo, Nimenrix). Bakteeri voi aiheuttaa aivokalvotulehduksen tai vaikean yleisinfektion. Menveo on aikuisille ja 2-vuotta täyttäneille käytetty rokote, joka suojaa meningokokki A-, C-, W135- ja Y-seroryhmiä vastaan. Nimenrix on tarkoitettu aikuisille ja 1-vuotta täyttäneille. Tehosteannosta voidaan harkita vuoden jälkeen. Suoja alkaa 10 vuorokautta pistoksesta.
Lähteet ja linkit (päivitetty 9.11.2016).
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=54739
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/hepatiitti-b-rokote
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00584
http://www.who.int/ith/vaccines/en/
Matka-apteekki ja todistukset mukaan Suomesta
Hankkimalla Suomalaisesta apteekista tarvitsemasi lääkkeet voit olla varma siitä että lääke on aito, eikä väärennetty. Esim. kehittyvissä maissa lääkeväärennöksien määrä voi olla 10-30 %.
http://www.fimea.fi/vaestolle/laakkeiden_turvallisuus/laakevaarennokset
- Pakkaa lääkkeesi (resepti- ja itsehoitolääkkeet) aina käsimatkatavaroihin.
- Ota lääkkeitä mukaasi pari viikkoa yli tarpeen.
- Kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet. Mainitse aina insuliinista ja hoitovälineistä turvatarkastajalle. Ota mukaan insuliiniresepti ja lääkärinkirjoittama todistus insuliinin käytöstä:
http://www.diabetes.fi/diabetestietoa/tyyppi_1/matkaan!/mita_matkalle_mukaan
- Todistuksia voi tarvita tullissa turvatarkastuksessa sekä kohdemaassa jos sairastuu äkillisesti. Suojaa insuliinia sekä kuumuudelta että jäätymiseltä. Yli 30 asteen lämmössä insuliini menettää tehoaan. Insuliini pilaantuu jos lämpötila on yli 50 astetta lämmintä tai se jäätyy. Voit ostaa apteekista matkalle mukaan kylmäsäilytykseen tarkoitettuja kylmäpakkauslaukkuja. Pakkaa jos mahdollista insuliinia ja neuloja kahteen eri paikkaan käsimatkatavaroissa.
- Varmista mitä lääkkeitä saat viedä maahan joko kohdemaan suurlähetystöstä tai viranomaisilta.
- Huumausaineiksi luokiteltavat lääkevalmisteet vaativat todistuksen mukaan matkalle. Fimean määräys huumausaineista sanoo ”yksityishenkilö saa tuoda mukanaan huumausaineeksi luokiteltavaa lääkevalmistetta henkilökohtaiseen käyttöönsä Schengen-valtiosta korkeintaan 30 vuorokauden käyttöä vastaavan määrän. Huumausaineeksi luokiteltavan lääkevalmisteen tuonti Schengen-valtiosta edellyttää lisäksi, että henkilö voi tarvittaessa esittää ns. Schengen-todistuksen kyseisen lääkkeen tuontiin. Schengen-todistuksen ja reseptin, jolla lääke on hankittu, pitää olla annettu lääkevalmistetta tuovan henkilön pääasiallisessa asuinvaltiossa”. Apteekissamme kirjoitamme tarvittaessa Schengen todistuksen matkaa varten. Todistuksessa pitää olla passin numero, joten ota passisi mukaan apteekkiin. Todistuksen kirjoittaminen lääkkeelle maksaa 10 €/lääke (samalla asiointikerralla seuraavat 5€/lääke).
- Omaan käyttöön tarkoitetuista reseptilääkkeistä voi ottaa mukaan joko omakannasta tulostetun lomakkeen sähköisestä reseptistä http://www.kanta.fi/omakanta ottamalla mukaan kopion paperireseptistä (kirjoita yläkulmaan kopio reseptistä), lääkärintodistus, lääkäriltä saatavalla potilasohje, tai pyytämällä apteekistamme tulostamaan sähköisestä reseptistä kopion ulkomaanmatkaa varten.
Lisätietoa (päivitetty 9.11.2016)
- Fimea. Schengen-todistus ja Schengen maat. http://www.fimea.fi/vaestolle/matkailijan_laakkeet
- Suomen tullin ohjeistus lääkkeistä. http://www.tulli.fi/fi/yksityisille/matkailijat_muuttajat/laakkeet/index.jsp